Інформація для абітурієнтів

          

Біотехнологія

Біотехнологія – це сукупність промислових методів, які застосовують для виробництва різних речовин із використанням живих організмів, біологічних процесів чи явищ. Зараз технологія біологічних процесів набирає в сучасному світі винятково велике значення. Взаємодія молекулярної біології, генетики, генної інженерії, біохімії і мікробіології, хімії і хімічної технології в області проблем біотехнології веде до створення нових біологічних агентів, вдосконалення керування біосинтезу тощо. Нова біотехнологія це генетична і клітинна інженерія, які створили можливість переробки спадкового апарату організмів.

Майбутнім фахівцям з напряму підготовки «Біотехнологія» будуть надаватися навички володіння контролем та  керуванням біотехнологічними процесами, проектуванням біотехнологічних виробництв, проведенням екологічної та генетичної експертиз сировини і харчових продуктів, економікою та організацією біотехнологічних виробництв.

Професійна підготовка забезпечуються вивченням дисциплін: “Біохімія”, “Біологія клітини”,  “Загальна мікробіологія і вірусологія”, “Загальна біотехнологія”, “Біологія” “Генетика”, “Екологія”, “Безпека життєдіяльності та охорона праці”, “Процеси і апарати біотехнологічних виробництв”, “Контроль та керування біотехнологічними процесами”, “Проектування біотехнологічних виробництв”, “Економіка і організація біотехнологічних виробництв”, “Біотехнологія культур клітин і тканин”  та ін.

Обравши спеціальність «Біотехнологія» випускники мають можливість працювати на посадах:

  1. Лаборанти та техніки, пов'язані з хімічними та фізичними дослідженнями
  2. Фахівець в науково-дослідних установах
  3. Технолог у виробничих лабораторіях
  4. Технолог з біотехнологічних виробництв
  5. Фахівці в галузі біології, біологічних та генетичних досліджень
  6. Фахівці в галузі харчової та переробної промисловості
  7. Фахівці з переробки плодоовочевої продукції; з бродильного виробництва та виноробства; з виробництва молочних продуктів; з виробництва м'ясних продуктів; з виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчових концентратів; зі зберігання та переробки харчових продуктів

Товарознавство та комерційна діяльність

Товари супроводжують нас протягом всього життя, задовольняючи різноманітні життєві потреби і іноді, обираючи щодня звичні для нас товари ми навіть не замислюємося над тим, працю скількох людей вкладено для цього, не здогадуємось про різноманітні властивості самих продуктів. Щоденне або постійне споживання товарів викликає невірне враження про те, що фахівцям та споживачам знання про товар потрібні не більше, ніж на вузькопрактичному та життєвому рівні. В сучасному світі постійно розробляються і надходять на ринок нові види продукції, створюються особливі умови  для їх збереження і реалізації, і саме тому робота з товарами, не зважаючи на її рутинність, вимагає професійних, постійно поновлюваних теоретичних знань.

Товарознавство відноситься до основоположних дисциплін при формуванні професійної компетентності товарознавців, експертів, комерсантів, маркетологів. Крім того, основи товарознавчих знань необхідні бухгалтерам, економістам, менеджерам та технологам, тому що облік, планування товарних ресурсів, аналіз фінансово-господарської діяльності, управління виробництвом і інші види професійної діяльності повинні здійснюватись з урахуванням особливостей товарів, їх характеристик та можливих змін при транспортування, зберіганні та реалізації.

Обравши дану спеціальність ви станете фахівцем, що здатен:

Сучасний товарознавець повинен не тільки досконало володіти методами оцінки якості товарів, але й знати су­часні методи та прийоми маркетингу і менеджменту, бути добре обізнаним з усіма прогресивними формами організації торгівлі, тенденціями розвитку галузей, які виробляють товари, а також бути ознайомленим з їх кращими зразками із розвинутих країн світу.

Товарознавець організовує раціональне постачання товарів торговим організаціям, планує транзитне завезення товарів у роздрібну мережу, вивчає постачальників товарів і обирає найбільш раціональні форми господарських та комерційних зв’язків з ними. До функціональних обов’язків товарознавця входить також організація вивчення та аналіз динаміки попиту населення на товари, ведення обліку товарних фондів та контроль за виконанням постачальниками договірних зобов’язань.

Товарознавець розробляє пропозиції щодо укладання довгострокових договорів постачання з продавцями товарів, за умови надання ними системи цінових знижок та слідкує за товарообігом.

Важливою ділянкою роботи товарознавця є контроль за додержанням вимог щодо збереження якості товарів, санітарних норм зберігання товарів, норм складування та вимог протипожежного захисту.

Складовою функціональних обов’язків товарознавця є перевірка наявності товаро-транспортних накладних, рахунків фактур, відповідності сертифікатам, стандартам і технічним вимогам.

Трудова діяльність товарознавця передбачає виконання таких операцій як відбір зразків товарів для визначення їх якості, здійснення лабораторних досліджень, складання документів і т.п., де не використовуються машини і механізми, інші засоби механізації праці. Тому праця товарознавця відноситься до ручної.

Професія     характеризується  як аналітична,    відрізняється    комунікабельністю, неритмічністю виконання.

Робочий день товарознавця напружений і наповнений значною кількістю справ.

Основним змістом процесу праці товарознавця є сприяння чіткій організації діяльності торгових закладів у відповідності з об’єктивними закономірностями функціонування ринкової економіки.

Робоче місце товарознавця формується в окремому приміщенні, де повинні бути створені комфортні умови для роботи.

Предметами праці товарознавця є різні товари, призначені для оптової та роздрібної торгівлі, постанови, розпорядження керівних органів, методичні документи, стандарти.

Ми часто говоримо: „Це тільки реклама!” І відразу ж купуємо те, що широко рекламується. Але якщо вийти з-під гіпнозу красивої реклами і дослухатись до текстів рекламних роликів, то ілюзії лопаються, як мильні кульки. Виробники чудово знають про необізнаність у питаннях науки. Тому часто оперують словами типу флавоноїди, антиоксиданти, провітамін В5, коензим Q10, щоб здійснити особливе враження на тих, хто відчуває священний трепет перед наукою.  Ярлики „еко” та „біо” зараз – наймодніші тренди. Тому реклама зі словами „натуральне”, „природне” б’є без промаху. Адже „екстрат шовку” звучить краще, ніж „ізопропанбутанол”.

Повсюди в рекламі:екстракти-натуральні, трави-тільки ті, що виросли в екологічно чистих районах (Забайкалля, Тибету, Альп), вода найчистіша-джерельна. Шампунь на основі меду, трав’яних екстрактів, засіб для душу з аромамаслами й т.д. Та чи правда це? На баночці будь-якого продукту є список його компонентів, які розташовуються по спадній.  Шукаємо в ньому наші „екстракти” і за їхнім розташуванням довідуємось про їхню концентрацію. Якщо вони стоять на першому почесному місці, то продукт дійсно зроблений на їхній основі. Якщо ж перелічується наприкінці, то їхня доза дуже й дуже мала.

По-справжньому натуральні продукти випускають одиниці виробників. Частіше за все основу продукту становлять синтетичні компоненти:стабілізатори, згу-щувачі, консерванти, фарбники. Без низ продукти пагано б виглядали і пахнули, надзвичайно швидко б псувалися. 

Але справа не в тому щоб повністю відмовитися від рекламованої продукції, головне пам’ятати що у покупців і продавців різні цілі: наша – бути здоровими, їхня –заробити грошей.

І якщо Ви бажаєте стати фахівцем з якості харчових продуктів тоді запрошуємо Вас отримати спеціальність:

«ТОВАРОЗНАВСТВО ТА КОМЕРЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ»

І, мабуть, найоб’єктивнішу оцінку роботи викладачів кафедри можуть дати лише ті, для кого ми праціюємо, студенти-випускники товарознавчо-комерційного факультету.

На нашому факультеті хороші викладачі, які завжди допоможуть, якщо щось не зрозуміло. Також наш факультет славиться великою кількістю талантів, які радують нас в позанавчальний час
Студ. гр.ТКД 54М Штовба Ірина

На цьому факультеті працюють викладачі, які дійсно можуть дати повноцінний багаж знань, який необхідний як для майбутнього фахівця так і для звичайного освідченного громадянина
Студ. гр.ТКД 54 Веселий Максим

Я вже практично випускниця і напротязі навчання жодного разу не пожалкувала, що обрала дану спеціальність.Напроти за 5 років я накопичувала необхідні знання про продукцію, які знадобляться мені, як висококваліфікованому спеціалісту і пересічному споживачеві. Ці знання здобувалися на досить цікавих лабораторних заняттях, на яких також проводилася дегустація
Студ. гр.ТКД 54М Ситник Юлія

Мені  подобається навчатися на цій спеціальності тому що ті знання, які нам дають викладачі знадобляться нам в майбутньому, навіть не тільки для профессійних навичок, а й для власного досвіду. Адже знання товарів, шляхи їх фальсифікації, знання складу товарів дають можливість правильно вибрати корисний товар для споживання
Студ. гр.ТКД 54М Пашківська Анна

Я навчаюся на цій спеціальності і мені дуже подобається тому що заняття проходять цікаво, змістовно і пізнавально, викладачі компітентні і розуміючі, студенти дружні.Іноді ми ходимо на виїздні заняття де дізнаємосятакож багато цікавого
Студ. гр.ТКД 54М Гречко Оксана

На товарознавчо-комерційному факультеті мені подобається: обізнаність викладачів у своєму предметі, допомога у науковій роботі зі сторони викладачів, творчий підхід до навчального процесу, дружелюбність і взаємодопомога деканату
Студ. гр.ТКД 54М Калита Дмитро

Мені дуже подобається навчатися на спеціальності ТКД. Всі викладачі кафедри ТПТ вміють мотивувати студентів і зацікавити на парах. Цікаво проводяться практичні заняття
Студ. студ. гр.ТКД 54М Хруль Вікторія

Однією з найкращих кафедр є кафедра Товарознавства продовольчих товарів. Викладачі цікаво викладають, а також подобається коли приводять приклади на різних товарах
Студ. гр.ТКД 54 Риженко Сергій

Чому я вибрала саме цю спеціальність? Тому що мені цікаво дізнаватися про продукти і ці знання допоможуть зайнятися комерцією і  відкрити власний бізнес
Студ. гр.ТКД 54 Гладченко Катерина

Товар - це невід’ємна частина нашого життя. З товарами люди зустрічаються кожного дня. Всі товари є різноманітними і мені подобається дізнаватися про них більше
Студ. гр.ТКД 54 Шиленко Іван

Мені подобається ця спеціальніть тим, що я отримуюпочаткові знання, які я потім використаю для відкриття власної справи
Студ. гр.ТКД 54 Оплєтаєв Володимир

 

Підготовка товарознавців-комерсантів є традиційною сферою освітньої діяльності університету, яка здійснюється на товарознавчо-комерційному факультеті. Якщо Ви хочете навчатись за програмою професійного спрямування «Товарознавство і комерційна діяльність» то приходьте до Полтавського університету економіки і торгівлі.

Вибір професії – важливий крок у житті кожної людини, і мотиви можуть бути різними. Хтось пішов стопами батьків, або, навпаки, усупереч їхнім очікуванням. Для когось важливо те, що обрана ним професія престижна, що гарантує високу зарплату в майбутньому. Але кожен з нас знає, наскільки важливо знайти своє місце в житті, займатися справою, котра до душі, самоствердитися у професійній царині.

Професія товарознавця дуже цікава. Щоб з Вас вийшов чудовий товарознавець, потрібно володіти теоретичним і практичними знаннями, а головне – уміти гармонійно їх об’єднувати в процесі роботи.

Діяльність товарознавця відрізняється різноманітністю. Одні – займаються організацією закупівель товару і перевіркою його якості, інші формують асортимент і ціни, треті відповідають за зберігання продукції. Товарознавцю необхідно постійно займатися самоосвітою. Цей фахівець – практично жива енциклопедія для будь-якого споживача. Чи шкідливий парафін на імпортних яблуках, чому деякі харчові продукти зберігаються місяцями і не псуються, як повернути неякісний товар – на всі ці питання товарознавець повинен знати відповідь.

Діапазон роботи товарознавця надзвичайно широкий: у комерційних і маркетингових службах, виробничих підприємств, роздрібних і оптових фірмах, торговельних палатах, експортно-імпортних конторах, рекламних агентствах, посередницьких структурах.